Unen seuraaminen Apple Watchilla

sleep tracking with apple watch

Oletko usein väsynyt, vaikka olisit nukkunut koko yön? Oletko utelias nukkumistottumuksistasi ja haluat parantaa unenlaatuasi? Älä sitten etsi muuta kuin luotettavaa Apple Watch -kelloasi! Edistyksellisen teknologiansa ansiosta Apple Watch voi auttaa sinua seuraamaan uniasi ja antaa sinulle tietoa unitiedoistasi. Tässä oppaassa käymme läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää unen seuraamisesta Apple Watchilla.

Kun Apple lanseerasi ensimmäisen iWatchinsa vuoden 2025 alussa, se ei varsinaisesti tarjonnut minkäänlaista unenseurantaa. Vasta kun kaikki muut merkit, kuten Samsung Watch, Garmin ja Fitbit, alkoivat kilpailla Applen kanssa tällä rintamalla, he muuttivat mielensä. Ja vuonna 2020 ominaisuus tuli ensimmäisen kerran Apple Watchiin uuden watchOS 7:n myötä, vaikkakin paljon alkeellisemmassa muodossa kuin kilpailijoillaan.

Mutta siitä lähtien, kun watchOS 9 julkaistiin iOS 16:n rinnalla, saat paljon paremman ja kattavamman unenseurannan. Uusi päivitys sisältää nyt yhä enemmän oivalluksia, kuten univaiheet jaoteltuna heräämiseen, REM-unessa, ydinunessa ja syvässä unessa vietettyyn aikaan.

Voiko unta seurata kaikilla Apple Watch -malleilla?

Unen mittaamiseen tarvitset jonkin seuraavista malleista:

  • Apple Watch Series 4
  • Apple Watch Series 5
  • Apple Watch Series 6
  • Apple Watch Series 7
  • Apple Watch Series 8
  • Apple Watch SE (2020)
  • Apple Watch SE (2022)
  • Apple Watch Ultra


Kuten sanoin, Apple Watchissa on oltava watchOS 9, jotta voit käyttää kaikkia Applen Apple Watchin hienoja ominaisuuksia. Apple Watch Series 3 tarjoaa myös jonkin verran unen seurantaa, mutta ei samalla tasolla, ja koska kyseinen malli ei ole yhteensopiva OS 9:n kanssa, tarvitset vähintään Apple Watch Series 4:n.

Kuinka seurata unta Apple Watchilla

Jotta voit seurata unta Apple Watchilla, sinun on asetettava kello unen tarkennukseen tai luotava uniaikatauluja. Apple Watchin "Sleep"-sovelluksen sisällä voit luoda uniaikatauluja.
Apple Watch seuraa uniasi luomasi uniaikataulun perusteella, mutta voit myös kytkeä unifokuksen päälle manuaalisesti. Sinun on kuitenkin seurattava unta vähintään 4 tuntia yössä saadaksesi unitietoja.
Voit myös helposti luoda useita eri aikatauluja, esimerkiksi yhden arkipäiville ja yhden viikonlopuille.

Mitä voin asettaa uniaikatauluun

Voit asettaa jokaiselle luomallesi aikataululle unitavoitteen. Tämä on se, kuinka monta tuntia haluat nukkua, ja sitten he voivat nähdä, saavutatko todella suunnitellut tunnit.
Aseta myös kellonaika, jolloin haluat mennä nukkumaan, ja saat sitten ilmoituksen, että on aika mennä nukkumaan. Asetat samalla myös ajan, jolloin haluat herätä, ja Apple Watch yrittää herättää sinut äänellä ja värinällä, kun on aika herätä.

Kun olet aktivoinut unitarkennuksen, kaikki muut sovellukset ja ilmoitukset rajoitetaan, jotta sinua ei häiritä.

Voit määrittää uniaikataulun noudattamalla seuraavia ohjeita Apple Watchissa:

  • Avaa Apple Watchin Sleep-sovellus. 
  • Seuraa näytön ohjeita ja aseta unitavoitteesi, nukkumaanmenoaikasi ja heräämisaikasi.

Kun olet asettanut uniaikataulun, sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin pitää Apple Watchia. Lepotila käynnistyy automaattisesti, eivätkä kirkkaat näytöt häiritse sinua. Älä vain unohda, että sinulla on myös tarpeeksi akkua.

Hengitystaajuus

Kun nukut ja unitarkennus on käynnissä ja Apple Watch kerää tietoja unestasi, kellosi seuraa myös hengitystaajuuttasi. Tämä voi olla hyvä tapa seurata yleistä terveydentilaasi. Monet ihmiset eivät esimerkiksi tiedä, että he kärsivät uniapneasta ja että tämä häiritsee heidän untaan ja saa heidät tuntemaan olonsa levottomaksi.

Voit selvittää hengitystaajuutesi seuraavasti:

  • Avaa iPhonen Terveys-sovellus ja selaa alaspäin Hengitys-välilehdelle.
  • Napauta Hengitystaajuus ja napauta sitten Näytä lisää hengitystaajuustietoja.

Tätä ominaisuutta ei ole tarkoitettu lääketieteelliseen käyttöön.


Unen seuraaminen Apple Watchilla voi auttaa sinua ymmärtämään unirytmiäsi ja parantamaan unen yleistä laatua. Noudattamalla edellä kuvattuja vaiheita voit aloittaa matkasi parempaan uneen. Muista pitää Apple Watchia sängyssä, analysoida unitietojasi ja tehdä tarvittavat muutokset unirutiineihisi nähdäksesi positiivisia tuloksia. On aika sanoa hyvästit levottomille öille ja hei hyville yöunille!


Kirjoita kommentti

Please note, comments must be approved before they are published

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.